AKP Grup BaÅŸkanvekili Bekir BozdaÄŸ, mahkemenin, Anayasa’nın 14. maddesine dayanarak milletvekillerini ifadeye çağırdığını, ancak TCK’da hangi suçların 14. maddenin kapsamına girdiÄŸi konusunun açık olmadığını söyledi. BozdaÄŸ "Meclis BaÅŸkanlığı görüÅŸ oluÅŸturur. Mahkemeye ’İfade istemeyin, fezleke hazırlayıp gönderin’ der" dedi.
DTP’li 5 milletvekilinin süren davalarındaki ifade krizi için "Allah ÅŸahit çırpınıyorum, bir çıkış yolu arıyorum" diyen TBMM BaÅŸkanı Köksal Toptan’ın aradığı formül AKP yönetiminden geldi.
AKP Grup BaÅŸkanvekili Bekir BozdaÄŸ, mahkemenin, Anayasa’nın 14’üncü maddesine dayanarak milletvekillerini ifadeye çağırdığını, ancak Türk Ceza Kanunu’nda da diÄŸer kanunlarda da hangi suçların 14’üncü maddenin kapsamına girdiÄŸi konusunda açıklık bulunmadığını söyledi. "1994’te yaÅŸananlara benzer bir fotoÄŸrafın Türkiye’ye faydası olmaz" diyen BozdaÄŸ, Toptan’a ÅŸu yolu önerdi:
14. madde araştırması
"Hiçbir kanunda 14’üncü maddenin kapsamına deÄŸinilmiyor. Meclis BaÅŸkanı, bu konuda TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na bir yazı yazabilir. Hangi suçların 14’ün kapsamına girdiÄŸiyle ilgili bir araÅŸtırma isteyebilir. Karma komisyon da kanunlarda boÅŸluk bulunduÄŸunu tespit ederse Meclis BaÅŸkanlığı bu rapora dayanarak bir görüÅŸ oluÅŸturur. BaÅŸkanlık mahkemeye bir yazı gönderir, karma komisyona görüÅŸ sorulduÄŸunu, bu konuda Anayasa ve kanunlarda açık hüküm bulunmadığını, ÅŸüphe halinde sanık lehine olan hükmün uygulanması ilkesinin evrensel hukuk kuralı olduÄŸunu anlatır. Meclis BaÅŸkanlığı, bu görüÅŸle mahkemeye ’İfade istemeyin, fezleke hazırlayıp gönderin’ der. Fezlekeler de komisyonda daha sonra görüÅŸülür."
Kapıya polis mi gelsin isteniyor
TBMM BaÅŸkanı Köksal Toptan ise dün gazetecilerin soruları üzerine konuya ilgili ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı: "Milletvekilleri hakkında açılan davalarda, savunma için ifade verilmesinin zorunlu olup olmadığı konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını mercek altına aldık. Ceza usul mevzuatımızda sanığın ifadesinin alınması, sorgulanması zorunlu. Ama acaba savunma için de bu zorunluluk var mı? Mahkemenin savunma yapmaları talebi konusunda ben bu denli iyi niyet gösterirken, DTP’li arkadaÅŸlar çıkıp benden yakınırlarsa o zaman ÅŸöyle bir sonuca varırım; Hani polis gelsin kapılarına dayansın, bunlar giderken gazeteciler fotoÄŸraflarını çeksin, televizyonlar bunu göstersin, bu da büyük olay olsun… Böyle bir ÅŸey mi bekliyorlar?"
Alelade sanıktan farksızlar
Vural SavaÅŸ (Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı) Rektörlük, kuvvet komutanlığı yapmış kiÅŸiler yaka paça emniyete götürülürken, bölücülük propagandası yaptıkları kabul edilerek hakkında dava açılan milletvekilleri rica minnet duruÅŸmaya getirilmeye çalışılıyor. Seçimden önce soruÅŸturmasına baÅŸlanmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki durumlar dokunulmazlık hükmü dışındadır. Alelade sanıklardan hiçbir farkları yoktur. Zorla getirilmelerine, tutuklanmalarına karar verilebilir.
Vekiller zorla götürülür
Sabih KanadoÄŸlu (Yargıtay Onursal Cumhuriyet BaÅŸsavcısı) Milletvekili seçilmeden önce Anayasa’nın 14 ve 83’üncü maddelerinde yer alan suçlarla ilgili milletvekili dokunulmazlığı yoktur. Kıyamet kopartıyorlar ama bu kıyametin hukuksal hiçbir dayanağı yok. Milletvekillerinin davete uyup gitmemeleri halinde zorla getirilmeleri, ifadelerinin alınmaları mümkün. Gitmezlerse zorla götürülürler. EÄŸer milletvekillerinin herhangi bir soruÅŸturmaya tabi tutulmaları istenmiyorsa Anayasa’da deÄŸiÅŸiklik yapılmak zorunda.
Eskiden bir kağıt.. bir kalem.. bir de sigaram.. diye başlayan şiirlerim vardı. yalnızlığımın tek dostu gecelerde karalanmış cümleler ile anlatmaya çalışırdım kendimi… Bazen umut olurdu her kelimem bazen de koca bir YOK luk...
DEVAMINI OKUSubscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.
Thank you for subscribing.
Something went wrong.